pondělí 1. srpna 2011

PŠENIČNÝ BULGUR

Používám ho stejně jako rýži. Jako přílohu ho připravuju následovně. Dva díly vody dám vařit do hrnce, přidám trochu soli a kapku oleje. Do vroucí vody nasypu jeden díl bulguru a vařím přikryté poklicí cca 2 minuty. Potom sporák vypnu a nechám přibližně 15 minut dojít.

Bulgur jako příloha Hovězího masa na žampionech. Zrovna tak používám i žito nebo kamut.



Co to vlastně je bulgur?



Bulgur je hrubě nalámaná pšenice (tzv. pšeničná lámanka). Při jeho zpracování se zrno změkčuje krátkým tepelným působením za sucha nebo párou. Bulgur se pak snáze vaří a má jemnější strukturu. Má pískovou barvu a během vaření výrazně zvětší svůj objem. Bulgur je velmi oblíbený pro svou jednoduchou a rychlou přípravu, oříškovou chuť, lehkou stravitelnost a nutričně příznivé složení (vysoký obsah vlákniny, vitaminů a minerálů a nízký obsah tuku).
V oblastech Středního Východu se používá na přípravu oblíbeného pilafu, různých zeleninových salátů (libanonský salát tabbouleh), zeleninových nebo masových jídel (falafel, kibbeh). V naší kuchyni jej lze přidávat do nádivek, salátů, karbenátků nebo jako příloha k masu či zelenině.
Zdroj: www.biolinie.cz

2 komentáře:

  1. No poprvé jsem o bulguru slyšel tady od tebe. Taxem ho koupil a potom co ležel asi tři tejdny ve špajzu, jsem ho včera naservíroval rodině s krůtíma nudličkama na kari. A slvil jsem s tím úspěch.
    Ája prohlásila, že kuskus jí chutná sice víc, ale bylo to dobrý. A Áďa to má naopak.
    Takže díky za rozšíření obzorů.

    OdpovědětVymazat
  2. jsem rád, že ti bulgur zachutnal a připrav se v blízké době na obilí ;-)

    OdpovědětVymazat